2013. február 3., vasárnap

2012. szeptember 8: Visszatérés Nógrád megyébe

Még augusztus 25-én Mohorán kaptunk egy kis kék füzetet - Palóc hét próba. Ez egy nyereményjáték volt, ha a füzeten belül lévő helyek közöl hétre elmegyünk, ott lepecsételik és a 7 pecséttel a füzetet be kell küldeni. Végül is nem is csak a játék kedvéért hanem a kirándulásért is, lejöttönk szept 8 még két helyre - már 5 pecsét volt. 

Első állomásunk Horpács volt. Horpács Nógrád megye egyik legkisebb települése, de kicsinysége ellenére jelentős értékekkel büszkélkedik. A település legfontosabb nevezetessége a Mikszáth-kúria, melyben a neves író életpályáját bemutató kiállítást tekintheti meg az idelátogató. 1906-ban épült eklektikus, görögös, neoklasszicista stílusban az író, Mikszáth Kálmán fia, ifjú Mikszáth Kálmán tervei alapján. Benne található az író használati tárgyaival, kézirataival, egyéb emléktárgyakkal, dokumentumokkal berendezett Mikszáth Emlékmúzeum. 


A kastély parkja természetvédelmi terület. A nagy író születésének 150. évfordulóján adták át a felújított, bővített állandó irodalomtörténeti kiállítást. Megtekinthetjük az életútját bemutató dokumentumokat, a család fotóit, bútorait, az itt lakók használati tárgyait, emlékeit. A Mikszáth-kúria melletti, eredetileg földszintes, ma klasszicista nyomokat mutató Szontagh-kúria eredetileg Szontagh Pálé, a reformkori Nógrád vármegye nemesi ellenzékének egyik vezetőjéé volt. Halála után, 1904-ben az épületet a hozzátartozó birtokkal együtt Mikszáth Kálmán vette meg, és itt lakott 1906-ig, az újabb kúria megépüléséig. Az 1910-ben átépített és kibővített kúria az államosítás után nevelőotthon lett.

Már reggel fél 11-re odaértünk - ez nálunk koránnak mondható :-) Elsőre felfedeztük Mikszáth Kálmán bácsi kúriájának legkisebb helyiségét :-) Azután befizettük a belépőt és szépen, tematikusan végigmentünk a néhány szobán, ahol tárgyakkal és képekkel mesélték el a híres író pályafutását. 

Falunap volt, a múzeum melleti kis réten volt egy kis wurstli, ahol a céllövöldében löttünk egyet-egyet, majd átautóztunk Patak nevű falucskán. Rövidesen megérkeztünk Dejtárra, ahol a tájházat akartuk megnézni. Ott megkérdeztünk egy srácot az út mellett: 
- Merre találjuk a faluházat ? 
- Hogyan tetszik azt érteni ?
:-) No komment hehe
Na végül megtaláltuk ( útkozben Anna presszó retró feelinget láttunk ), de a tájház zárva volt. Telefonáltam, egy bácsi vette fel, aztán kijött mivel két házzal odébb lakott. Azt mondta tudja, hol a kulcs így kocsival elvittük egy házhoz hátha ott lesz a kulcs, de nem találtunk senkit. Ezután visszavittük és közben mesélt magáról, hogy 3 gyereke van és 12 unokája. Nagyon kedves bácsi volt, már ezért is megérte ez a kis kitérő. Szeretünk beszélgetni a helyiekkel. 

Ezután Ballasagyarmatra mentünk, ahová du 1 körül megérkeztünk.

Balassagyarmat (szlovákul Balážske Ďarmoty, németül Jahrmarkt) város Nógrád megyében, az Ipoly folyó bal partján. Állandó lakossága 18 ezer fő. Balassagyarmat területének eddigi legrégebbi régészeti leletei a középső rézkorból származnak (badeni kultúra). A római korban (1–4. sz.) a kvádok telepedtek itt meg, az Ipoly mentén vezető kereskedelmi utat kialakítva. A honfoglaló magyarok Gyarmat nevű törzsének megtelepedésére utal a név utótagja. A név előtagját pedig a legfontosabb birtokosairól, a Balassa családról kapta a XV. században.


Itt a Palóc múzeum volt az utolsó pecsételő helyünk :-) A palócok egykori mindennapjaival és ünnepeivel, szokásaival és viseleteivel ismerkedhetünk a Palóc Múzeumban, amelynek gyűjteménye felöleli Nógrád megye teljes paraszti kultúráját. Egykoron nagy rangja volt a palóc bútoroknak, amelyeknek jó néhány kimagasló értékű darabjára csodálkozhatunk rá itt. 


Megismerhetjük a legősibb magyar bútorfajták egyikét, a szuszékot. Ennek az egyszerűségében is nemes szépségű faládának az oldalaira félkörök, körívek, kockák egymásba fonódó rajzát karcolta rá valamikor az egyszerű mester ember. Érdekes látványosság a régi paraszti konyha: jóformán minden a XX. század elején még használatos, fémből, fából, agyagból készült háztartási eszköz megtekinthető itt.


Éppen Vadászati kiállítás és nagy buli volt a múzeum előtti utcában. A palóc kiállítás után,  ettünk egy vadgulyást a forgatagban és egy fincsi diós kürtöskalácsot, majd jöttünk haza.

www.horpacs.hu
www.wikipedia.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése