2010. május 13., csütörtök

2010 FEBRUÁR 15, Vietnámi vacsi Helennél :-)

2010 FEBRUÁR 15, Vietnámi vacsi Helennél :-)

Helen a háztulajdonos, akitől a szobákat béreljük, nagyon kedves, aranyos hölgy, mellesleg milliomos...több háza van itt Sydneyben és van egy Queensland államban is, ehhez képest nagyon szerény, mosolygós, kedves ember, nem úgy viselkedik, mint sok pénzes ember... - akinek nem inge ne vegye magára! :-)

Szóval kedvesen meghívott mindenkit a házból és még Ricsi haveromat is az újévi vacsira.
Hangulatosan megterített a kertben a teraszon, az asztalra helyezett egy hordozható tűzhelyt, körülötte voltak kis tányérokban az ételek. Menü: tintahal karikák, rák, marhahús és vietnámi tészta, sok zöldség és valami barnás szósz a húsokra.

Az egész kajálás úgy nézett ki, hogy a kis tálakból bedobáltam a kis tűzhelybe a húsokat, pár perc alatt kész is voltak, majd egy korong alakú átlátszó gumiszerű valamibe kellett beletekercselni azt, amit megakartam enni és megmártani a barna szószban. Az átlátszó ehető diszkosz rizsből készült és fincsi volt nagyon a szósszal és a húsokkal. Rengeteg levelet, salátát és kitudjamit ettem...aztán gyümölcstál következett: papaja, ananász és durian ( erről már írtam előbbiekben), itt nem volt büdös, de mondjuk a kertben ettük meg. Végül Helen házi készítésű szójafagyit szolgált fel, hmm érdekes íze volt.

Közben jól elbeszélgettünk angolul és jókat nevettünk. Többek között elmondta Helen, hogy Vietnámban simán megeszik a kutyát, macskát és patkányt... hatásszünet...
az utóbbira váltig állította, hogy tiszta állat, mivel a rizsföldeken él és amikor dagály van, megfullad és utána felszedik és megfőzik.

Mivel nagy a szegénység vidéken, az emberek még a portyázó macska szájából is kiveszik a patkányt, hogy húshoz jussanak.

Helen elmesélt egy történetet, elég durva szerintem:

Kínában egy temetésen megcsonkították a holttestet és a lábakat, kezeket eladták a helyi étteremnek, ennyire szegények voltak...az egész sztori úgy derült ki, hogy egy hozzátartozó elkésett a ceremóniáról és látni akarta a halottat és így kinyitották a koporsót, ahol a csonka test volt benne... mára ennyit a horrorból :-)

1 megjegyzés:

  1. a horrort leszámítva, elég egészségesen élsz! Legközelebb, ha hazajössz, már nem lesz ínyedre a finom házi sonka-szalonna házi lekvárral és fánkkal! :))))

    VálaszTörlés