2010. május 13., csütörtök

2010 FEBRUÁR 5

A VIETNÁMI ÚJÉV

Az vietnámi újév vagy holdújév a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Ha eljön az ideje, mind Vietnámban, mind a világ különböző pontjain található vietnámi kolóniákban napokra megáll az élet, mindenki az újévvel törődik, még az üzleti forgalom is leáll.

A Holdújév időpontja – hasonlóan a mi húsvétunkhoz – évről évre változik, s még a vietnámiak közül is kevesen vannak, akik pontosan tudják, hogy milyen elvek alapján. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg.

A Holdújév vagyis a tavaszünnep a tavasz s egyben az új év kezdete, s mint ilyen, két célt szolgál. Egyrészt alkalom arra, hogy a nagycsaládok tagjai összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást. Másrészt pedig ilyenkor kell elbúcsúztatni az óévet, megszabadulni annak ártalmaitól, illetve ilyenkor lehet a jó szerencsét biztosítani az új évre is. Az ünnepre való készülődés már hetekkel a nagy nap előtt elkezdődik.

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. Mindenki igyekszik vadonatúj ruhát viselni s megszabadulni régi rongyaitól, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben betegek maradjanak. Az emberek az ünnep előtt megpróbálják behajtani adósságaikat is, ha ugyanis újév napján valaki az adósuk, akkor, úgy vélik, egész évben tartozni fognak nekik.

Újévi dekoráció
A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.
2010 a Tigris éve lesz.

Info: http://hienmusic.com


Na most az a helyzet, hogy minden lakótársam vietnámi. Ehhez képest, egyik se volt hajlandó kijönni velem a közeli bankstowni vietnámi újévi piacra, így kinéztem egyedül.



Jó sok ember volt, családok, gyerekek, nyüzsi



Tényleg sok piros szín volt, ha így utólag bele gondolok...és jó sok kaja árus is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése