2013. február 12., kedd

2012. szeptember 16: Állatiii névnap, avagy látogatóban a ZOO-ban :-)

Anyukámat névnapján elvittük Hugival az állatkertbe. Na nem azért, mintha kimondottan ezt kérte volna :-) viszont már régen voltunk ott nagyon és tetszett neki az ötlet, amikor felvetettem, mint program :)

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. 1866-os megnyitásától egészen az 1950-es évekig, az első vidéki állatkertek megalapításáig az ország egyetlen ilyen intézménye volt. Ma az ország egyik leglátogatottabb kulturális közintézménye: évente 1-1,1 millió fő keresi fel. A korszerű állatkertek többségéhez hasonlóan fő tevékenységi köre a természetvédelem, az oktatás, természetközeli szabadidős programok biztosítása, valamint a tudományos kutatás
 

Történetéből és ezzel összefüggő sajátosságaiból adódóan további célkitűzései közé tartozik a kulturális örökség védelme és gazdagítása is. A jelenlegi területet határoló utak közül az alapításkor egyedül csak az 1942-ben épített vasútvonal létezett, az összes többit már az állatkert alapítása után, nagyrészt a kert területének rovására alakították ki. Az állatkertből hasítottak ki területet a Vidám Park egy részéhez, de a Fővárosi Nagycirkusz és a két szomszédos étterem területe is egykor az állatkerthez tartozott. Az állatkert jelenlegi területe természetes állapotában ártéri ligeterdő illetve láprét lehetett, melynek arculatát a Duna és mellékvizei formálták. Erre utal az is, hogy a ligeterdei növénytárulásokra jellemző lágyszárú fajok, például a hóvirág, a gyöngyvirág és a ligeti csillagvirág ma is kiválóan érzik magukat a kertben. Az elsősorban legelőként használt terület az Árpád-korban előbb a Becsi család birtokának része volt, majd a tatárjárást követően a Margit-szigeti domonkos apácák tulajdonába került. Végül – hosszas pereskedés után – Pest város lett a terület birtokosa. Ekkorra azonban a vidék elmocsarasodott, illetve futóhomok uralta a tájat.

Prérikutyák akcióban :-)
A ma jellemző ligetes jelleg kialakítása 1755-ben kezdődött meg fűzfák szervezett ültetésével. 1785-ben akácfák telepítésével igyekeztek megkötni a futóhomokot, majd az 1790-es évek derekán eperfákat is ültettek, a Valero Selyemgyár ellátásához. Az 1840-es években faiskola működött a területen, amely egészen az Állatkert létesítésének kezdetéig fennállt.  A ma is létező újkori állatkertek között csupán 25 akad, amely a budapestinél régebbi alapítású. A park beosztásának tervét Petz Ármin városi főkertész készítette, az épületek megtervezésére pedig Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik kapott megbízást. Reitter Ferenc és Vogel József városi mérnökök vezetésével alakították ki a ma is meglévő, akkor 900 m²-es víztükrű Nagy-tavat, illetve az azt tápláló fúrt kutat is. 

A bejárat után balra fordultunk és a kis tó mellett bementünk a trópusi házba, ahol az egyik kisebb helyiségben meglepően tapasztaltuk, hogy szabadon kószál egy-két érdekes állat :-) úgy mint, varánuszok és lajhárok! 

 A két lajhár :-) Tök jó volt, élveztem, mint egy gyerek.. és a lányok is :-)


Variációk: hogyan menjünk el a varánuszok mellett észrevétlenül :-)


Mivel nagyon jó idő volt, elsétáltunk Ausztráliába a kengurukhoz :-))


Az állatkert közel ezer állatfaj körülbelül 5000 egyedét mutatja be. Fajösszetételében széleskörű áttekintést nyújt a Föld élővilágának sokféleségéből és a nagyszámú egyed miatt nemzetközi összehasonlításban is gazdag állatvilágot tudhat magáénak. A gyűjteményben ugyanis valamennyi kontinens állatvilágának képviselői megtalálhatók, az állatkertekben legnépszerűbbnek számító emlősök és madarak mellett az odalátogató hüllőket, kétéltűeket, különféle halakat, valamint gazdag gerinctelen gyűjteményt láthat.

Rokonoknál - családi idill :-)
Tényleg elmondható, hogy jól, szépen megcsinálták az Állatkertet. Élvezet volt ott lenni és felnőtteknek is hasznos időtöltés! Főleg, hogy rokonlátogatóba is lehet menni :-)))

Szurikáta őrségben
Nagyon aranyosak ezek a szurikáták, éberek, fürgék, gyorsak, szervezett társadalomban élnek. Aki még nem látta a PI ÉLETE c. filmet ( ami szerintem nagyon jó és látványos 3D-ben ) ajánlom, mellesleg abban is látható rengeteg szurikáta :-)

A flamingók háza

Már csak egy elefánt van talpon, reméljük hamarosan társa is lesz. Ezt kívánja neki anyu is.


Ebből lehetne egy szép nagy rántotta!! Nagyobb, mint a tenyerem - ilyen méretes egy emu tojás.

Tibor és a lányok csapata :-)))

Ezután megnéztük a nagyragadozókat, éppen ebédidő volt.

Nyami..., így jár mindenki, aki nem vált belépőt :-)
És itt van Maci. Ajánlom ezt a képet Maci barátomnak! :)
Gyűrűsfarkú makik




Nagyon édesen néznek ki, ők az igazi lemúriaiak. A mondás azt tartja, hogy hazájuk Madagaszkár egykoron egy rejtélyes föld, Lemúria birodalma volt...

Tényleg nagyon élvezetes az új állatkertben sétálni, gyertek el és szerintem nektek is olyan gyorsan elrepül az a 4-5 óra, mint nekünk. 
Jó látogatást! 

Képek: valamennyi saját fotó
Forrás: wikipedia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése