2013. február 23., szombat

2012. december 8: Advent Mariazellben


Adventi útunkra kimondottan, olyan helyet szerettünk volna választani, ahol nincs akkor embertömeg és nyüzsi - így esett a döntésünk a festői kisvárosra: Mariazellre.
Az advent Jézus születésének napját - december 25-ét - megelőző 4 hét. Az advent mindig vasárnappal kezdődik. Első vasárnapja - mely a keresztény egyházi év első napja - mindig november 27. és december 3. közé esik. Az advent a várakozás, a bűnbánás, az ünnepre való készülődés időszaka.

Aki a karácsonyt manapság már túl hangosnak, túl hivalkodónak és kevésbé érzelemdúsnak találja, az Mariazellben elveszettnek hitt értékeket találhat meg újra. Mariazell az adventi időszakban egészen sajátos, meghitt hangulatot áraszt. A város behavazott utcáin tett séták közben a régi karácsonyok melengető emlékei derengenek fel előttünk. 

A bazilika épülete előtt, az adventi vásár központjában fenyőfából ácsolt vásári standoknál eredeti stájer termékeket kínálnak az árusok. Romantikus dallamok és karácsonyi illatfelhők csábítják a vendégeket egy kis időzésre.
 
Olyan különleges látványosságokkal találkozhatunk itt, mint a világ legnagyobb adventi koszorúja, az 5 méter magas, 1000 kg eredeti mézeskalácsból épült ház, az ökröket és szamarakat felvonultató élő jászol, a mariazelli adventi kalendárium és az angyalok postahivatala.
 
A varázslatos tájak közt, az Alpok hegyvonulatainak ölelésében, egy nyugodt fekvésű völgyben elhelyezkedő Mariazellt méltán emlegetik Stájerország ékszerdobozaként.
A Bécstől mintegy 150, Budapesttől 350 km-re található település nemcsak Ausztria, hanem Közép-Európa nagy múltú, különleges jelentőségű zarándokhelyének számít. Évente zarándoklat céljából mintegy 1 millió ember látogat el ide.
 
 
A varázslatos tájak közt, az Alpok hegyvonulatainak ölelésében, egy nyugodt fekvésű völgyben elhelyezkedő Mariazellt méltán emlegetik Stájerország ékszerdobozaként.
Azonban az egyedülálló hangulatú városka azok számára is remek választás, akik családi kirándulás, vagy pihenés céljából keresik fel.
 
Mariazell testvérvárosai: Fatima (Portugália), Lourdes (Franciaország), Loreto (Olaszország), Czestochowa (Lengyelország), Altötting (Németország), Esztergom (Magyarország)
 

A legenda szerint 1157-ben egy szerzetes érkezett a vidékre, aki egy fából faragott Mária szobrot helyezett el a hegycsúcson, ahol prédikált és imádkozott. A remete híre elterjedt, és messzi vidékekről érkeztek ide az emberek, akik fogadalmakat tettek és kéréseik meghallgatásra találtak. Henrik morvaországi őrgróf és felesége - köszvényből való csodás gyógyulásuk után - a szobornak kőből épült kápolnát emeltetett.
 
A búcsújáróhely későbbi fejlődése Nagy Lajos magyar király nevéhez fűződik, akinek 1363-ban, a török ellen folytatott vesztésre álló csata éjjelén az álmában megjelenő Szűzanya megjósolta a másnapi győzelmet. A király hálából gazdagon felszerelt gótikus templomot építtetett.

A Mariazell szívében elhelyezkedő kegytemplom alapjait Nagy Lajos magyar király építtette 1360 tájékán. A bazilika főkapujánál a király 1757-ben felállított életnagyságú ércszobra látható. A templom múzeumában számos adománytárgy van kiállítva. Látható itt a Nagy Lajos király által adományozott Kincstári Madonna, több aranyból készült szentségtartó, kehely, oltárkereszt, és itt van elhelyezve Mária Terézia örökmécses adománya is. A legmegrázóbb az emberi hamvakkal kevert földmintákat tartalmazó vitrin, melyeket az auschwitzi koncentrációs tábor emlékezetére küldtek a Mariazelli Szűzanyának.

Szentforrás-kápolna
A kegytemplom közelében található a Szentforrás-kápolna, melynek vize a közhiedelem szerint csodát tesz a szembetegségekkel.

Mariazelli mézeskalács és gyomorkeserű
A település igazi nevezetességének számít a mariazelli mézeskalács és gyomorkeserű. Mindkettő elkészítésének több évszázados múltja van, hiszen a zarándokok rendes ellátása mindig is fontos feladat volt.
 
 
A mézeskalács igazán tápláló és egészséges, sőt hosszabb zarándoklat során is ízletes marad. Mariazellben a Pirker család immár több mint 300 éve süt mézeskalácsot, míg az Arzberg likőrmanufaktúra már 1883 óta gyártja szigorúan őrzött recept alapján a 33 különböző gyógynövényből elkészített mariazelli gyomorkeserűt, ami a hosszú út után megfáradt, megterhelt gyomrot nyugtatja meg.
 
 
Azonban az egyedülálló hangulatú városka azok számára is remek választás, akik családi kirándulás, vagy pihenés céljából keresik fel.


Fent a fombon egy kis mechanikus Betlehemet is lehet látni, 130 mozgó kis figurával és fentről a kilátás is nagyon szép, érdemes felkapaszkodnia csúszos emelkedőn.



Képek: saját képeimből válogatás

Forrás:
http://www.haus-franziskus.at/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése