2011. december 19., hétfő

Szeptember 10, Egy napos szlovák busztúra

Köszönhetően ezeknek a szuper kuponos oldalaknak, sikerült megint kedvezményes napi túra jegyet foglalni egy napos szlovák buszútra.

Kora reggel indultunk, asszem 5 kor és így időben érkeztünk meg első állomásunkra, a híres jégbarlanghoz Dobsinára.

A parkolóból még laza félórás gyaloglás és már mehettünk is be a barlangba. A meleg ruha jó szolgálatot tett. A barlangot 1871-ben nyitották meg a nyilvánosságnak. Jégtömege több mint 100 000 köbméter. Európában egyedülálló.


Leereszkedés a jégbarlangba - oldalt és a fejünk felett is tömör jég!


A jég kb. 250 000 évvel ezelőtt alakult ki, a jégvastagság átlagosan 26 méter.
Sajnos csak félóra volt a barlangi séta, azt hittem tovább lehet maradni, mondjuk hideg volt az tény, de fantasztikus volt, még soha nem voltam ilyen barlangban. Adrinak is nagyon tetszett.

Ezután rövid buszozás után ellátogattunk a csodás parkkal rendelkező Betléri kastélyba.


Az eredeti épület gótikus alapokra épült a XV. században. 1578-ban a kastély ura I. Andrássy Péter lett. Az Andrássy család többször is átalakította, végül 1880-ban nyerte le végleges formáját. A termekben a XVIII. századi főuri lakáskultúra nevű állandó kiállítást lehet megtekinteni, nagyon szépen berendezték mind a 44 termet. A kastély 1985 óta Nemzeti Kultúrális Emlék.


És itt a kastély éttermében ettünk egy isteni finom libacombot, knédlivel és káposztával és egy pohár sör is csúszott mellé :)


Utolsó megálló Rozsnyó volt, itt az igényesebbje :) elment Tescozni, a még igényesebbek - mi is - helyette várostnézni: szép kis főtér, néhány templom, isteni finom cuki sütiket is ettünk, hamar elszállt az egy óra szabadidő és a végén mi is berohantunk 10 percre a tecsóba nápolyiért és sörért :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése