2011. december 4., vasárnap

Június 25, Mátrai Múzeumok Éjszakája


Június 25-én részt vettünk egy isteni, programokban gazdag túrán, melyet a Mátrai Turisztikai Egyesület szervezett. A túra a Syma csarnoktól indult du 1 órakor. Első megálló Pásztón volt.


Itt rövid sétát tettünk a Múzeum téren, megnéztük a Római katolikus templomot, ahol még helyi kolbászkostolóval is vártak minket. Ezek után elsétáltunk az üveghutákhoz, végül pedig megnéztük a régi Oskolamester házát.


Csodás időnk volt, útközben megálltunk és megcsodáltuk kivülről, belűlről a Kodály kápolnát Galyatetőn.


Parádon fogadtak minket a helyiek (helyi szörp és falatkák) és ezután Asztalos Johák fafaragó kiállításának és életművének bemutatása volt a fő program. Nagyon szépeket faragott az öreg művész!


Recsken az Ércbányászati múzeum kertjében. Itt a múzeumban egy nagyon érdekes előadást hallottunk Recskről és az ércbányászat jelenéről...mennyi vagyon, érc van még föld alatt, amire pályázatot írtak ki, hogy kitermelhessék. Azt mondták, itt annyi érc fekszik, amiből az ország tartozásának egy harmadát ki lehetne fizteni...


Sirokon is beszédet mondtak, várták szeretettel a csoportot üditővel és helyben készült lapcsánkával - krumplis lepénnyel, lásd: fent. Nagyon finom volt, ezután mentünk fel rendőrségi kisérettel az esti és csak a csoportunknak nyitva tartó Siroki Várhoz.


Naplemente a siroki várhoz vezető hegyi úton.


Markazon tájházat néztünk meg. Itt is a csoport kedvéért voltak nyitva, szépen asztalokra kipakolva a helyi termékeket, kis vásárt csináltak nekünk, hangulatosan kivilágították az udvart.


A markazi lányok finom borokkal kínáltak :) Adri is imádja a borokat, ő is élvezte nagyon :)


Domoszlón a Sidló házat néztük meg kivülről és...


belülről is, egy kis időutazás a múltba..


A ház udvarán meg a legények - a domoszló betyárok, akik épp nem leányokat raboltak- borral és pogácsával kínáltak.


A programot egy szép kis tűzijáték zárta Kisnánán, a Várban, majd éjfél után indultunk vissza és kb hajnal 3 ra értünk fel Budapestre. Isteni nap illetve vasárnap hajnal volt :)

1 megjegyzés: