2009. november 12., csütörtök

Mit jelent a koala szó ?

Sziasztok,

újabb érdekesség, sztori a másik népszerű ausztrál erszényesről :-)

Mit jelent a koala szó ?



Először is tisztázzunk egy dolgot.

Sokan azt hiszik, sőt így is hívják őket, koala macik, de ez nem jó, helytelen megállapítás, mert a koala erszényes állat és nem maci, csak az első hódítók gondolták őket annak.

A koala az egyik őslakos nyelvjárás szerint azt jelenti, hogy nem iszik. Bár ezt már így félve írom le, mert Soma tesóm biztos ennek is utánanéz, de hajrá, várom érdeklődve vajon ez a történet igaz-e ? :-)

Egy biztos, a koalák nem isznak gyakran vízet, mert a legtöbb nedvességet az eukaliptusz levelekből nyerik. Amikor a levegő szárazabb, természetesen isznak patakokból vagy kisebb vízlelőhelyeken. A koala név számos őslakos nyelvben feltünik, úgy mint: cullewine, koolewong, colo, colah, koolah, kaola, koala, karbor, boorabee, and goribun.

Egyébként a koalák általában tíz évig élnek, de a legidősebb megérte a 22 évet is. Ami érdekes, hogy hihetetlen sokat alszanak, napi 18 - 20 órát is akár, na hozzáteszem, a nap hátralévő részében meg ágakon csüngenek és eukaliptusz leveleket nyammognak. Én eddig még csak egyszer láttam koalát gyorsan négykézláb futni egyik fáról a másikra.

John Price volt az első európai, aki megpillantotta a koalákat, amikor 1798-ban Sydneyből a Kék-hegyekbe utazott.
A koala tudományos neve: phascolarctos cinereus, mely hamuszürke erszényű mackót jelent. A koala nem mackó, viszont erszényes, mely éretlen, születéskor életképtelen kicsinyét a 'zsebében' hordozza. Manapság a legtöbb erszényes Ausztráliában és Pápua Új-Guineában él.

2 megjegyzés:

  1. Ennek is utána néztem, wikipedia szerint nem igaz a történet, de nem indokolja meg. Ezt a könyvet kölcsönözd ki szemből, itt talán megtalálod az igazságot:
    Dixon, R.M.W.; Moore, Bruce; Ramson, W. S.; Thomas, Mandy (2006). Australian Aboriginal Words in English: Their Origin and Meaning (2nd ed.). South Melbourne: Oxford University Press. ISBN 0-19-554073-5.

    VálaszTörlés
  2. Nekem mégis macikák a koalák, ha tudományosan nem is igy van. Azért csak olvass utána öcséd ajánlására.

    VálaszTörlés