2009. november 10., kedd

Kenguru - érdekesség !

Rövid, érdekes sztori a kengururól



Zsófi kedves barátom felvetette ezt a sztorit, amit már én is tudtam, de rájöttem, hogy még nem írtam le a blogban, így megosztom veletek:

Tudjátok, mit jelent a kenguru szó és honnan ered ?

Ez a szó a Guugu Yimidhirr ( ausztrál őslakos nyelvjárás ) gangurru szavából ered.

Ez még a régi, szép időkből ered, amikor az angolok hódítók elhajóztak az akkori Terra Australis Incognita kontinensre ( szószerint latinról: Ismeretlen Déli Földrész, ebből lett szimplán Australia ) pontosabban a mai Cooktown település környékére, James Cook kapitány vezetésével. Ezt a szót először 1770 augusztus 4-én használták, amikor a HM Bark Endeavour hajó majdnem 7 héten át vesztegelt a Nagy Korallzátony partjai mentén javítási munkálatok miatt.

Kóborlásaik során összeakadtak ezzel a hosszú farkú, ugráló jószággal és mivel Európában meg máshol sem élt, nem ismerték és megkérdezték az őslakosokat, hoyg ez milyen állat, mi a neve. Erre az aboriginek azt mondták: kanguru, ami az ő nyelvükön azt jelenti: Nem tudom. Ugyhogy amikor kimondott a kenguru nevét igazából nem tudod :-)

A him kenguruk angol neve: bucks, boomers vagy jacks; a nőstény kenguruké: does, flyers, vagy jills és a bébiké: joeys. A gyüjtőnevük: mob, troop, vagy court de úgy is hivják őket, hogy: 'roos

Amugy 47 féle fajta kenguru ismert, a legnagyobb 6 fajta a roos, a többi kisebb fajta pedig a wallabies. A legnagyobb a vörös kenguru 1,8 méter magassággal és 90 kg os testsúllyal, 9 méteres ugrásai is vannak, könnyedén átugrik egy 3 méter magas kerítést és 74 km per órával is tud futni! A legkisebb a Monjon, mely 35 cm magas csupán és 1,4 kg súlyú. Egy érdekes fajta, a lilanyakú Szikla Wallaby [Petrogale Purpureicollis], mely olyan festékanyagot bocsát ki az arcára és a nyakára, amitől átszínezi magát egészen a világos rózsaszintől induló árnyalattól a liláig.

2 megjegyzés:

  1. Szép történet, sajnos nem igaz. :)
    Wikipediában átsiklottál egy mondaton: "The Kangaroo myth was debunked in the 1970s by linguist John B. Haviland in his research with the Guugu Yimidhirr people."
    http://www.anthro.ucsd.edu/~jhaviland/Publications/HavilandOceania.pdf
    és itt a második lábjegyzetben írja, h. egy kiveszőben lévő fekete kengurunak ez volt az őslakos elnevezése, és a mai napig ezt használják. Valamint a 60-as szóbejegyzésnél leírja ugyanezt.

    VálaszTörlés
  2. hat ha nem igaz akkor miert irja le?nem ertem

    VálaszTörlés