2009. november 18., szerda

AUGUSZTUS 17, Tengerpartok sorozat: Bronte - Bondi parti sétány

AUGUSZTUS 17.

Ma fejembe vettem végigsétálom a Bronte - Bondi tengerparti sétányt, az idő tökéletes volt hozzá. A sétányt a '30-as években kezdték el állami projektként, a teljes hossza mindössze 3,5 km, de nyaranta forró időjárás miatt ajánlott vízet hozni magunkkal, sapkát és jól bekenni magunkat előtte min. 30 as faktorú napkrémmel! Az út pazar és ha nézelődünk, fényképezünk, itt- ott leülünk könnyedén eltelhet akár 2 óra is a sétával, mely magába foglalja Bronte beach, Tamarama beach és Bondi beach partszakaszokat, szép öblöket, kis parkokat és bájos barbecue helyeket is. Érdekesség, hogy a partszakasz egy részén úgynevezett tengerparti tornaösvény is van, kialakitott edzőhelyekkel bizonyos szakaszokon. Sokan kocognak itt és megállnak ezeknél a feladatoknál, hát jó kis edzés: futás, lépegetés fel egy magas majd magasabb fatönkre, majd futás, fekvőtámasz, futás megint, majd pár tricepsz gyakorlat, futás, felhúzodzkodás majd futás és igy tovább...főleg a nyári hőségben jó sport!


Kérem, itt komoly veszélyek leselkednek ránk!!!
És akkor a cápákat meg sem említik... :-)


Life is a beach - meg persze szörf, ez igaz jó pár aussie-ra, lazák, szabadok,
nem igazán aggódnak a jövő miatt...


Aug 17, milyen nap is van ma...hétfő délelött...

Bronte parti idill

Ilyen szép kilátásban gyönyörködhetnek a futók, sétálók...
Tamarama beach...nem mindig ilyen üres ám...
Az X jelen esetben engem is jelöl :-)

Az árnyék kimondottan jól jön a melegben

Visszapillantok Tamarama és Bronte beachre...
Mackenzies Point, 360 fokos kilátás Bondi ra és a parti sétányra

Ez egy komoly történet: ez a viskó vagy ponyvaerdő a világ legszerencsésebb koldusának az otthona, akit azóta láttam is itt és barátságosan integetett miközben teát főzött. Sokáig a helyi tanács ki akarta űzni innen, mert rontja a tájképet, ugyanis, pont a sétány mellett lakik Koldus úr, akinek a plüssmacija mindig ki van rakva, oda lehet dobálni a pénzt. Aztán ki tudja mi lett, de még mindig itt lakik és azt hiszem a világon ő lakik a legszebb kolduslakban, aminek 180 fokos tengerparti panorámája van, Bondi beachet is beleértve. Szeles időben jól átfújhatja a szél szegényt, na de kérem szépen valamit valamiért!
Ez a látvány tárul részben Koldus úr szeme elé! Ettől jobbra a nyílt óceán, balra pedig Bondi beach és kérem szépen ezért az ingatlanért nem kell semmit sem fizetnie, ilyen kilátással :-)
Bondi Icebergs Szörfös Életmentő Klub:
Bronte, Tamarama és Bondi partok rendelkeznek a legrégebben meglévő életmentő klubokkal, amiket a helyi lakosok alapítottak, akik úttörő szerpet válalltak a parti életmentésben. Itt a part mentén igen erősek az áramlatok és egy forró, nyári napon több tízezer ember is fürdik itt, igy komoly és nehéz dolguk van a parti mentőknek. Egy nap akár százszor is be kell menniük a tengerbe életet menteni. 1938 február 6-án 35 ezrnél is többen fürödtek a vízben, amikor is három nagy hullám hirtelen a partra csapott és rengeteg embert besodort a tengerbe, messze a partoktól. Éppen az életmentők a parton a heti versenyükre készülödtek, amikor ez történt, így azonnal akcióba tudtak lépni. Ezen a nap 250 embert húztak ki a tengerből, ami rekord mentés egy nap alatt ! Csodás módon csak 5 ember veszett oda az áramlatokban, de az ő tiszteletükre nevezték el ezt a napot: Fekete Vasárnapnak!
A csodás horizon könnyen megcsodálható a tengerrel szinte összeérő Bondi Icebergs úszómedencéjéből, ahová nagyobb szél esetén a hullámok is becsapnak, kissé megzavarva az úszókat.

1 megjegyzés:

  1. Az nem is maci, hanem egy igencsak megviselt de azért még felismerhető (és mellesleg láncon tartott!) őrző-védő plüss tehén! Igy emléxem...
    Gabi

    VálaszTörlés