2012. december 30., vasárnap

2012. augusztus 17 - 20, Kingáéknál újra!

Már alig vártuk, hogy újra találkozhassunk Kingáékkal és a többiekkel. Péntek este mentünk le és egy rövid beszélgetés után alvás, de másnap már relativ korán keltünk és mentünk Sopronba.
 
Sopron (németül Ödenburg, latinul Scarbantia) mintegy hatvanezer lakosú megyei jogú város, a soproni borvidék központja. „A leghűségesebb város” (Civitas Fidelissima).


Elsődleges célunk, a Harrer csokimühely megtekintése volt, egy csokikóstolóval egybekötve, mait már jó előre lefoglalt Kingus. A csokoládéműhely 2009 júliusában nyitotta meg kapuit, ahol természetesen minden édes álom valóra válik.Karl Harrer élete álma teljesült azzal, hogy régi titkos szerelme - a csokoládékészítés - most végre valóság lett. Az osztrák eredetű Harrer cukrászdinasztia hosszú évek óta kényezteti vendégeit a legkülönbözőbb édes finomságokkal - azaz pontosan négy generáció óta. A cég alapítása egyet jelent a családtagok alapfilozófiájával: csakis a legjobb minőséget és választékot kínálni - mindezt modern, kellemes környezetben. Praliné, bonbon és trüffel - több évtizedes tapasztalat és édes csábítás ötvöződik ezekben a termékekben. Szívvel-lélekkel választjuk ki a gyártás során felhasznált összetevőket, melyek csak nemes ültetvényekről származhatnak. A mogyoró, a mandula, a pisztácia, a kandírozott gyümölcsök mind-mind a legjobb termőhelyekről kerül hozzánk. A marcipán, a csokoládé és a legolvadósabb nugát egyenesen Belgiumból és Franciaországból érkezik.

Itt még mindenki izgatottan várja a bemutatót :-)
Ő Spenótkocka Patricia - Kingus ismerőseinek lánya :-) Jókat hülyültünk :-)
Hol van már a csokis hölgy ?  :-) Kinga és István bámészkodik
Rita és Csabi is feltérképezi a helyet
 A Harrer üzem
A bemutatón megnéztünk egy rövidfilmet, melyet kommentált egy hölgy a cégtől, majd megnéztünk pár érdekes kakaófajtát, kakóbabot és kóstoltunk vagy egy tucat különböző csokit.

 Utána kimentünk a Harrer kávézóba, ahol István sokkot kapott a tuti kávétól :-))

 Ezeket a kemény megpróbáltatásokat kellett kihevernünk a Harrer teraszon :-))

 Az édes élmények után tettünk egy jó kis pihentető sétát Sopron belvárosában. Örültünk egymásnak és a jó időnek. Valami szerelmespár belemászott a képbe :-))

Már nem is tudom hogy hol volt pontosan, de a fenti templomtól vezet egy kis utca, ahol találtunk egy tuti régiségkereskedőt, hatalmas arc az öreg :-))

Mindene volt szinte a bácsinak azon a talpalatnyi helyen, rohamsisak, pisztoly, vázák, újságok, dísztárgyak és középkori ékszerek, mindeeen, de az árai is magasak voltak. Nagy élmény volt, jól elbeszélgettünk. Itt Rita és István komolyan néz egy régi ékszert.

Szép időben egyértelmű volt, hogy hajókázni is megyünk a közeli Fertő tóra. Útközben egy aranyos bácsinál isteni mustot ittunk és mézédes szölöt vettünk.


A Fertő-tó sztyepptó, mely elnevezését sekély, iszapos állóvizéről kapta. A tó mérete az idők folyamán akár szélsőségesen is képes volt megváltozni, az árvizektől egészen a teljes kiszáradásig. Vize nátrium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szikes víz, melynek sótartalma meghaladja az 1700 mg/l mennyiséget. A Fertő-tó vize ásványvíznek minősül, így nem véletlen, hogy a régi időkből számos feljegyzés maradt fenn a Fertő-tó gyógyító hatásáról. A Fertő tóban Magyarországon Fertőrákos strandján fürödhetünk meg, a legközelebbi ausztriai fürdőhely pedig Illmitz.

  A banda egy része - Isti, Kinga, Eszter ( vajon az ujjait számolja ? ) és mi


Az élvezetes hajózás után mentünk Hegykő községbe, mely a Fertő-Hanság nemzeti park része. A Nemzeti Park mind a fajok számát tekintve, mind pedig a fajok állománynagyságának szempontjából, Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Szerepel a jelentős madár-élőhelyek listáján, és a Ramsari Egyezmény által is védett terület. Ez a környezet sok vízimadárnak biztosítja a megfelelő életfeltételeket. Fészkel itt nagy kócsag, bíbic, kanalasgém és nyári lúd. Ritka madarak is előfordulnak, mint például a vörösnyakú lúd, vörös gém, réti sas és a kékes rétihéja. A tó legértékesebb halai közé tartozik a réti csík, a csuka, a lápi póc, a compó és a garda. Él a területen rackajuhnyáj, szilajon tartott bivaly és magyar szürke marha-gulya is. A Fertő ritka hüllője a fokozottan védett rákosi vipera, vagy más néven parlagi vipera. A tó partján gyakran találkozhatunk a szintén védett vízisiklóval is.

Itt Hegykőn, találtunk egy házias ételeket készítő vendéglőt és beültünk ebédelni. Háát gyerekek ha erre jártok gyertek és üljetek be a Tornácosba, mert ilyen isteni finomat csak ritkán lehet enni, huu nyammiiii még most is összefut a szám a nyálban..vagy fordítva de tényleg :)

Szürkemarha szeletek zöldségkörettel
Szarvaspörkölt knédlivel
Rákóczi túróval töltött palacsinta - na kérem ebből duplát ettem!
Rita és Csabi is élvezte a helyet és persze a kajákat :-)
Hegykőn volt egy kisebb fesztivál, ide elsétáltunk ebéd után - volt valami együttes, nem ismertük, kisebb tömeg volt, de birható volt.

 És már egy történelmi kép hehe, itt még Orsi bent volt Kinguci hasában...

Nekünk meg alakult az amugy is nagyon jó kedvünk mert ittunk pár pohár borocskát, na hát azért nem olyan jókat mint Balatonnál de ne legyünk szigorúak. A lányok leültek egy idő után csevegni...

 ..mi meg Istvánnal még megalkudtunk egy két kóstolóra, aztán a kocsiban hazafelé dizájnos kalapjában alakitott :-)

Másnap a program kastélylátogatás volt. Elsőként a HALBTURN-ban ( Féltorony magyarul) lévő Harrach kastélyt illetve annak kertjét néztük meg, ahol Kingáék anno fotózkodtak ugyebár :-) Itt a banda: Isti, KIngus, Sziszkó, Rita, Csabi, Eszter és mi Hugival





Harrach-kastély: a lerombolt vadászkastély helyén 1711-ben épült Johann Lukas von Hildebrandt tervei szerint későbarokk (más néven copf) stílusban. A kastély a barokk világi építszet egyik kiemelkedő alkotása. 


Ezután a hires Fertődi kastélyt tekintettük meg kivül-belül. Fantasztikus, csodálatos volt - nagyon szépen felújjítva. Ajánlom mindenkinek aki szereti a kastélyokat!
 
 „Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!" E mondat jegyében épült fel az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélya a Fertő-tó nádrengeteggel szegélyezett lápos, vadban gazdag vidékén. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak fényűző ünnepségek. Eszterházán nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak fényűző ünnepségek. Eszterházán nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett.


A napjainkban látható kastély őse egy huszonkét szobás vadászkastély volt, melyet herceg Esterházy József építtetett 1720-ben, Anton Erhardt Martinelli tervei szerint. József másodszülött fia, Esterházy Miklós - akinek gyermektelen bátyja halálával váratlanul hullott az ölébe a hercegi rang és a mesésen gazdag örökség - 1762-ben került a majorátus élére.Miklós herceg a 18. század barokk-rokokó pompájának minden eszközét felhasználva Operaházat, Bábszínházat hozott létre; német színtársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott. Európa hírű zenekara élén Joseph Haydn, a kiváló osztrák zeneszerző állt, mint a család házi zeneszerzője és karmestere.

A kastély barokk parkjának fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceg idejében volt. Ekkor a kastély két oldalán lévő hercegi és a hercegnéi lakosztályhoz szobrokkal és kővázákkal díszített kamarakertek kapcsolódtak. A kaviccsal felszórt díszudvart szökőkutak díszítették. A 300 hektáros parkban szobrok, szökőkutak, vízesések, mitológiai istenekről elnevezett mulatóházak és kínai pagoda szolgálta a szertelen rokokó pompát. 

Határátkelőhely - már történelem...

Szombat este Kingáék kerti partit rendeztek, melynek egyik főszereplője Baltus :-)

Hugi egy hatalmas vekni kenyérrel Istvánék kertjében, még a buli előkészületei alatt.

Kinga keveri a buli alapmateriáját, a pörköltet.
 Itt már a lányok, Sziszkó, Eszter és Hugi készülnek elő a pörihez

 A pöri mellett még volt szalonnasütés is, jókat ettünk, ittunk, beszélgettünk. 
Nagyon jó kis kerti buli volt, köszi szépen mégegyszer mindenkinek!

Szöveg forrás:
www.programturizmus.hu
www.wikipedia.org
www.nemzetimuemlek.hu

Képek: barátaimpei és saját képek is

1 megjegyzés: