2012. december 21., péntek

Nem lesz világvége december 21-én




Uramisten, most aztán már tényleg itt a világvége. A Nibiru átmegy a nullsíkon, három napig sötét lesz, a Nap jól kitörik, a kontinensek elcsusszannak, a pólust felváltja egy protuberancia. Pedig nem is.

Újra felerősödtek a december 21-i "világvégével" kapcsolatos híresztelések. Mindezeknek nincs semmilyen tudományos alapja! A dolgot ennyivel is elintézhetnénk, ha a pszeudotudományos világvégeelmélet-gyártók nem "kedveskednének" újabb és újabb, egyre képtelenebb verziókkal.
Már évek óta híresztelik, hogy legközelebb 2012. december 21-én lesz világvége. A laikusok számára tudományosan megalapozottnak tűnő híreszteléseknek természetesen semmiféle alapja nincs - egyetlen mérhető, valóságos hatása a szak- és amatőr csillagászok idejének eltöltése a szükségtelenül rémisztgetett emberek megnyugtatására.

A december 21-ére beharangozott világvége előidézéséért igen sok szereplőt tesznek felelőssé a keringő hírek, és hasonlóképpen sokfajta és ijesztő következményeket vázolnak fel. Mindezt a maja naptár egyik fő ciklusának végével is összekapcsolják - bár, mint már kiderülni látszik, ennek a naptárrendszernek még sincs köze a jövendölt katasztrófákhoz.
Félreértelmezett maják
A virágkorukat i.sz. 250 és 900 között élő maják igen jártasak voltak a csillagászatban. Hosszú Számítás elnevezésű naptárukban - ami i.e. 3114-től indul - nagyjából 394 éves időszakokat, úgynevezett baktunokat jelölnek. A 13 a maják szent száma, a 13. baktun pedig megközelítőleg 2012. december 21-én ér véget. "Ez a teremtés egy különleges évfordulója" - magyarázta David Stuart, a Texas Egyetem maja epigráfiai szakértője. "A maják soha nem mondták, hogy a világ véget ér, soha nem regéltek semmi rosszról, csupán feljegyezték ezt az évfordulót."
Szerinte a 2012-es apokalipszis egy nyugati, a média által felkapott koncepció, amit ráaggattak a majákra, talán mert a nyugati mítoszok már "kimerültek". Egyesek szerint a maják tudtak egy titkot, miszerint a Föld tengelye inog, minden évben egy picit megváltozik ezáltal a csillagok együttállása. 25 800 évente a Nap egy téli napforduló alkalmával egy vonalba kerül a galaxis közepével. Ez 2012. december 21-én következik be, amikor a Nap ugyanazon a ponton kel fel, ahol a galaxis fényes középpontja helyezkedik el. Sokakat ez a ritka együttállás már önmagában is megrémít.
"Csupán annyit szeretnék kérdezni ezektől az emberektől, hogy na és akkor mi van?" - reagált a felvetésre Phil Plait, a "Bad Astronomy" blog szerzője. Szerinte egyrészt az együttállás nem pontosan 2012-re esik, másrészt a távoli csillagok semmilyen erőt nem fejtenek ki a Földre. "Ez csak egy erőltetett próbálkozás, ami valamilyen csillagászati eseményt igyekszik társítani a 2012-es dátumhoz" - tette hozzá Plait.

22814_2012-maja-2.jpg
A régészeti leletek szerint a maják tudatában voltak ennek az együttállásnak és nagy fontosságot tulajdonítottak neki. A ciklusok végeként, egy változásként, egyfajta megújulásként tekintettek rá, szögezi le John Major Jenkins, aki két évtizeden át tanulmányozta a maja leleteket. Ann Martin a Cornell Egyetem tudósa, aki egy csillagászati tévhitekkel foglalkozó weboldalt üzemeltet, csupán annyit fűz hozzá az egészhez, hogy mivel a korábbi hasonló világvége hisztériákat is egészen jól átvészeltük, miért lenne ez másként 2012-ben?
Mivel a világon igen elenyésző azoknak a száma, akik valóban értenek a maja nyelvhez és a maja időszámításhoz, ezért igazán nehezen ellenőrizhető, tulajdonképpen mit is mondtak valójában ezek a titokzatos indiánok a világvégéről. Mindenesetre a 2000-es években százával szökkentek szárba az autentikus értelmezések, egymást próbálva felülmúlni a 2012-re datált katasztrófa-forgatókönyveikkel: felcserélődnek a Föld mágneses pólusai, meteorraj vagy üstökös közeledik az űrből, szupervulkánok törnek felszínre, idegenek özönlik el bolygónkat – minden felbukkant, amit csak egy hollywoodi producer megkívánhat. Nem véletlen, hogy az új világvégedivatnak a legnagyobb lökést a katasztrófafilmek pápájának is nevezett Ronald Emmerich adta 2012 című alkotásával: a kozmikus sugárzás annyira megnöveli a Föld belső hőjét, hogy az végül képes minden eddiginél gigantikusabb digitális trükkfelvételeket és mozibevételt eredményezni.
Az olvasót azonban megnyugtathatjuk: 2012-ben nem lesz világvége, vagy ha mégis, azt nem a majáknak köszönhetjük. A kérdéssel kapcsolatban megkérdezett szakértők ugyanis alig győzik cáfolni a hiedelmeket, és a helyére tenni a maja jövendöléseket. David Stuart, a Texasi Egyetem maja epigráfusa (feliratkutatója) szerint például a maják sosem mondták, hogy a világ véget érne, és sosem vizionáltak a rájuk hivatkozók által hirdetett katasztrófákat. 2012-ben ők csak a teremtés születésnapját ünneplik – azaz egy régi ciklus végét és egy új ciklus kezdetét.

A maják utódai szerint nem lesz világvége
Kultúrájuk áruba bocsátását vetik a guatemalai kormány szemére a maja nép képviselői, és követelik, hogy vessenek véget a maja naptáron alapuló, világvégét jövendölő jóslásoknak. A hatóságok és a turizmussal foglalkozók profitszerzési célokra használják fel a mítoszt, amely a maja kalendárium szerint december 21-re világvégét jövendöl - mondta el Felipe Gomez, az Oxlaljuj Ajpop maja szövetség tagja.
A guatemalai kulturális minisztérium Guatemalavárosban decemberre rendezvényt tervez, amelyre kilencvenezer látogatót várnak, az utazásszervezők pedig világvége-utazásokat szerveznek. Felipe Gomez kritizálta a rendezvényeket, a maja folklórt profitra váltó show-műsoroknak nevezve őket. "Tiltakozunk a csalás, a hazugság és a tények elferdítése ellen. Az állítólagos apokalipszis alkalmából történő ünneplés tiszteletlen a nép kultúrájával szemben" - fejtette ki Gomez.
A 2012. december 21-i állítólagos világvége kultusza azon alapszik, hogy ekkor ér véget a maja kalendárium egy csaknem négyszáz éves ciklusa. Afölött a tény fölött azonban elsiklanak a mítosz terjesztői, hogy ezzel egyidőben egy új ciklus kezdődik. Gomez szerint ez az új szakasz nagy személyes, családi és közösségi változásokat hoz, amelyek az emberiség és a természet harmóniájához és egyensúlyához vezetnek.
Guatemala tizenötmilliós lakosságának több mint a fele maja népcsoportok leszármazottja. A civilizáció 250 és 900 között élte fénykorát. Míg a babonások aggódva várják december 21-ét, Bolívia ünnepel ezen a napon. A maja kalendárium ciklusának vége az egoizmus, a félelem, a veszekedések végét és az emberiség új egységét hozza meg - vélte David Choquehuanca Cespes, Bolívia külügyminisztere. December 21-én, a déli félteke nyári napfordulóján Bolíviában a Titicaca-tó Nap-szigetén (Isla del Sol) ötvenezer őslakos delegált gyűlik össze egész Amerikából, hogy megünnepeljék a Pachát, az új korszak kezdetét.
 22814_2012-maja-1.jpg

A NASA is cáfolta a rémhíreket

Komoly tudósok próbálják cáfolni az interneten keringő vad híreket és csillapítani a kibontakozó pánikot: nem jön el a világvége 2012. december 21-én. Nem csapódik a Földbe egy rejtélyes bolygó és a maja naptárnak semmi köze az egészhez. A hisztériát - mint kiderült - egy hollywoodi film gerilla marketing kampánya indította el.
A 2012 című filmet novemberben bemutató stúdió - az érdeklődés felcsigázása érdekében - több tucat hamis tudományos portált vagy blogot hozott létre, amelyek mind a 2012-ben bekövetkező világvégéről vizionálnak. 2012. december 21. azért nevezetes dátum, mert a maják állítólag csak eddig készítették el naptárukat - utána már nincs idő. A rémhír szerint ekkor egy korábban ismeretlen külső bolygó csapódik be a Földbe.
A Sony Pictures még egy olyan weboldalt is létrehozott, amelyet az állítólagos Institute for Human Continuity (Emberiség túlélése intézet) működtet. Itt még arról is értekeznek, hogyan lehet feliratkozni túlélő készletre, és hogyan kell majd megválasztani a világ vezetőjét a katasztrófa után. Mindez megtette a hatását, beindult a lavina, a hívők öngerjesztő módon ezrével propagálják a téveszmét.
David Morrison, a NASA csillagásza - aki egy népszerű blogot is működtet - azt mondja, két éve még hetente legfeljebb egyszer kapott kérdést a Földet fenyegető kozmikus katasztrófáról. "Most naponta tucatjával kapok ilyen kérdést. Két tizenéves még azt is közölte, hogy nem akarja látni a világvégét, ezért azon gondolkodnak, hogy inkább véget vetnek az életüknek." Morrison szerint eddig több mint ezren érdeklődtek nála, mit tegyenek a közelgő világvége miatt. Szerinte a stúdió etikai vétséget követett el a weboldalak működtetésével.

Képek és szöveg: http://richpoi.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése