2014. június 11., szerda

Április 21 - Hollókői Húsvétolás Momoékkal

Húsvét hétfőn Momo és Kami elhívott minket Hollókőre húsvétolni. Jó ötlet volt, nagy örömmel mentünk. Csatlakoztak Katiék is.


Mivel lezárták a falura bevezető utat és a mezőn kellett parkolni, mert akkora tömeg volt, onnan sétáltunk fel a dombon a faluba. 


Jó kedv az volt és meglepetés is, mert belépőt szedtek a húsvétra...2500,-Ft per fő volt, pár éve ez még ingyenes volt.... Hát nem tudom kissé borsosnak érzem, ennyiért a budai várba is lehet menni, tán itt elszálltak az árral. Na mindegy, azt mondták az árban benne van az összes múzeum a faluban mai napon.


Az utcákon jóval több volt az embertömeg, mint amúgy, szinte megrohanták a falut :-)


A helyi lányok itt még nevetve sétáltak szép rucijukban, egészen addig amig szembe nem jöttek a helyi fiúk...no oszt kaptak a vödörből vizet :-)) Ez az igazi locsolás :-))Milyen is volt a tipikus palóc és egyben hollókői étel?

A palóc ételek jellemző íze a pikánsan savanyú, mely az elkészített ételek többségének sajátossága. Az ételek domináns alapanyagai: burgonya, káposzta, bab. Kedveltek a nógrádi sajtok, túrók és más tejtermékek is.

A palóc étrendben kiemelt fontosságú a leves. Régi mondás Palócföldön a mesebeli gazdagság kifejezésére: „Csak léféle volt hétféle.” A levesek általában tejjel vagy tejfellel habartak, hússal vagy anélkül készültek, gyakran tésztával dúsítva.

A legegyszerűbb levesek közé tartozott egykor a maga levi (főtt tészta levével engedték fel a zsírban megpirított hagymát, pirospaprikát, majd kevés sárgarépát, petrezselyemgyökeret pirítottak bele, a főtt tésztával, esetleg egy-két szem burgonyával dúsították). Általános étel volt a cibere leves is. A cibere levest rendkívül egészséges ételnek tartották, még víz helyett is fogyasztották. Savanyú íze olyan, mint a káposztalevesnek, pedig kovászból erjesztéssel készült. A "rossz gyomrúak" kedvelt étele volt. A tejleves mellett, a rántott levesek különféle fajtái is kedveltek voltak a hétköznapokon.

Tartalmasabb levesek közé tartoznak ma is a babból készültek. A tejjel habart bableves, azaz a savanyú bableves tarka száraz babból készül babérlevél ízesítéssel. Az édes bableves fehér babból, zöldséggel, vöröshagymás sűrű rántással készül. A bablevesekbe valamilyen füstölt húst vagy kolbászt is belefőzhetnekek.

A levesek közül legismertebb tájételnek a palócleves számít. A zöldbabos, laktató húsos leves elkészítésének módját szinte valamennyi szakácskönyv ismerteti. /Valójában Gundel János kreálta Mikszáth Kálmán tiszteletére, de nagyon jól eltalálta a palóc ízvilágot./

A gombalevesek közül említésre érdemesek a savanyúak, a rántottak és a zöldségesek. Karácsony tájékán gyakran fogyasztott böjti étel a gombás káposztaleves is.

Az ünnepi húslevesek általában baromfiból készülnek, az ország más térségeihez hasonlóan, bőségesen zöldségekkel. A baromfiból készült húslevesek mellett kedveltek a sertés és marhahúsból, vagy birkából készültek is.

A palóc étrend jellegzetes alapanyaga a káposzta. Főzik sokféleképpen, de leginkább savanyított változatokat kedvelik. Így például a sült káposzta, vagy a zsíros káposzta is legjobb savanyún, húsosan, kolbásszal vagy anélkül.

A töltött káposzta igen elterjedt íz ünnepi alkalmakkor. A nógrádi töltött káposzta annyiban különbözik többitől, hogy kivert hússzeletekbe is töltenek darált húsos tölteléket, illetve kaporral ízesítik.

Kedvelt étel a sztrapacska, vagy haluska is . Jellegzetes palóc étel a tócsni . A núdlit, a gombócok különféle változatait, a derelyét sem veti meg a palóc ember. A krumpli laska gyorsan elkészíthető.

A palóc konyha állandó étkei közé tartoznak a főzelékek. Főbb fajtái a tök, káposzta, saláta, szárazbab, lencse. Többnyire tejjel, tejfellel ízesítették.

A szegényebb palócok gyakori, de egészséges, kedvelt étkei közé tartoztak a különféle kásák. Igen változatos formában készült kásák, pépes ételek alapanyaga az árpaliszt, vagy kukoricaliszt, később esetenként a burgonya. Ízesítőként használtak, használnak túrót, tejfelt, pirított hagymás zsírt, írót, aludttejet, mákot, káposztát, lekvárt.

A táj egyik gyakori, közkedvelt ünnepi süteménye a rétes. A réteskészítés nagy gyakorlatot igénylő feladat a háziasszonyok számára. Sokféle töltelékkel lehet ízesíteni. Régebben megdinsztelt, reszelt sárgarépával, sütőtökkel, főtt, tört krumplival - mostanság inkább almával, szilvával, dióval, mákkal, túróval töltötték.

Hagyományos palóc konyhával sajnos egyre ritkábban találkozunk. Pedig a hagyományos palóc konyha tartogathat sok jóízű meglepetést a hozzánk látogató vendégek számára. Az igazi palóc étrend emellett rendkívül egészséges is.A faluban még mindig tartják hálistennek a hagyományokat, a tradiciónális öltözékeket szívesen viselik ünnepnapokon - legalábbis látszólag :-)
Postamúzeumba is benéztünk, ahol régi remek készülékekket, bélyegeket, régi fotókat láthattunk.


A végén felmentünk a hollókői várba is, majd onnan visszasétáltunk a falun át a mezőn lévő kocsikhoz. Szép, élményteli nap volt főleg, hogy tényleg megnéztük az összes tájházat, babamúzeumot, postamúzeumot és a tömegben is jól elsétáltunk.

Forrás: 
info - palóc ételek www.programturizmus.hu
képek - Moméké és sajátok

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése