2014. június 3., kedd

Március 23, Vácrátóti Arborétum Marikáékkal

Sziasztok, 

Visszatértem, nem azért nem volt blog, mert semmi nem történt velünk. 
Ellenkezőleg...pörög az élet :-) Esténként fáradt vagyok :-) de igyekszem azért higgyétek el :-)

Március 23-án elmentünk a vácrátóti arborétumba Marikával és Istivel, a tatabányai barátainkkal. Egy pár órás kiruccanás volt, de napos és jó idő volt, így élveztük nagyon a csöndet, a jó illatokat, a szép növényeket.

A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra.



A botanikus kert a vácrátóti kastélyparkból alakult ki. Ennek építtetőjét és tervezőjét nem ismerjük; valószínűsítik, hogy Géczy István referendárius, Vácrátót akkori birtokosa a 18. század végén és a 19. század első harmadában épült magyarországi angolparkok (Tata, Kismarton, Alcsút és Fót) mintájára telepíttette. A kertről az első írásos adat 1827-ben kelt. Az 1842-ben készült katonai térképen jól láthatók a kert mai körvonalai, a kanyargós utak, a tisztások, a ligetszerű facsoportok és a tó.








A sziklakertben megtalálhatók mind a hat flórabirodalom 25 magashegység virágai.

A rendszertani gyűjtemény közel 90 növénycsalád 2000–2500 virágos növényfajával szemlélteti a növényvilág kialakulásának történetét.

Forrás: szöveg botanikuskert.hu és wikipedia, képek sajátok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése