2012. március 31., szombat

Március 17: Visegrádi kiruccanás Adrival és Katiékkal


Március 17-én isteni szép nyári nap volt, pedig még csak tavasz eleje volt :-)
Adrival és ismerőseivel egy nagyon kedves párral Katival és Lacival, akik vooltak szívesek kivinni minket kocsival Visegrádra.


Letettük a parkolóban a kocsit, ahol éppen kirakodó és magyar ízek vására volt - innen jó pár árus már ismerős volt nekünk Adrival hisz pár napja a Millenárison 2 napot töltöttünk magyar ízek vásárlásával, kóstolásával.


Katiék voltak olyan kedvesek és meginvitáltak minket a Mátyás király múzeumba. Az évet nem tudom már mikor jártam én itt...most teljesen felújjítva csodás állapotban tekinthető meg a palota és a kiállítások.


Itt a kis csipet csapat :-)


Hugikámmal a Palota előtt.

A bejáró túrát a kőtárral kezdtük. A pince hátsó terme a hordók tárolására szolgáló belső pince volt. Itt ma a palota legfontosabb Mátyás-kori faragványai vannak kiállítva. Ezek között kiemelkedik az Oroszlános-kút, amely az északkeleti palota felső kertjében, az egykori királynéi virágoskertben állt. Az eredeti helyén ma rekonstrukciós másolata áll.

Ezután felsétáltunk a lépcsőkön az emeleti részre. A kiállítás első terme eredetileg a szomszédos személyzeti szobához hasonló lakószoba volt. A Mátyás korban azonban falifülkéit befalazták, kandallóját lebontották, és a többi földszinti helyiséggel együtt ezt a helyiséget is beboltozták. Ma a helyreállított szobában a palota ásatásai során előkerült leletek és a palota épületeinek makettjei láthatóak.


Nagyon tetszett nekünk a látványosan berendezett közékori konyha.

A palotaépület első emeletének délkeleti sarkában kapott helyet az uralkodó magánkonyhája, amely már Nagy Lajos király korában felépült, és a Mátyás-korban is használatban maradt. A konyha előtti lépcsőházon és a szomszédos emeleti bejárati folyosón át a kápolna előtti teraszra is kihordhatták az ételeket, ahol Oláh Miklós leírása szerint Mátyás király tavasszal és nyáron előszeretettel ebédelt a hársfák árnyékában. A helyiség sarkában nyitott tűzhely található. Innen nyílik a külső sütőkemence. A tűzhely padkáján a visegrádi régészeti leletek alapján készült főzőfazekak, kerámialábas, sütőrostély és nyársak sorakoznak.

Falipolcokon sorakoznak a sarvalyi későközépkori falu leletei alapján készült vaskanalak, valamint vasserpenyők és főzőkanalak, távolabb a fatányérok, bronzmozsár, kerámiafazekak és poharak, valamint egy, a visegrádi fellegvárból és a kőszegi várból előkerült leletek alapján készült mázas kerámia lepárlóedény másolata. Ilyen kúp alakú sisakkal ellátott tálakban készítették a középkorban többek között a 'magyar királyné életvizét', a pálinka elődjét is. E párlatokat a mellette sorakozó kis üvegpalackokban tartották.

A konyha hátsó fala mellett látható a káposztás hordó. A káposzta a középkori Magyarország egyik legkedveltebb zöldségféléje volt, egyetlen konyhából sem hiányozhatott. Mellette áll egy nagyméretű, kétfülű mázas korsó. Igen nagy számban kerültek elő ilyen, XV. századi edények a visegrádi palotából és a várból. A konyha hátsó sarkában van kialakítva a mosogatóhely. A vizeshordó mellett egy kis asztalon vízhordó- és mosogatódézsák állnak, a falon pedig törölközőtartón vászonkendő függ. A mosogatóvizet egy falba épített facsatornán át öntötték ki a külső udvarra. A konyha közepén két nagy, cöveklábú asztalon tálak, kosarak, kések, kenyérdagasztó fateknő és egy fűszertartó ládika sorakoznak. Ez utóbbi nagy értéket őrzött – hiszen egyes ritka keleti fűszerek ára az arannyal vetekedett – ezért kulcsra zárták, és felügyeletével egy külön személyt bíztak meg. A konyhát este facsillárok világították meg.


A királyi palota Mátyás-kori átépítése során, 1484 körül, a királyi lakóépület első emeletén, a királyi lakrész mellett, egy kisebb, háromhelyiséges lakosztályt alakítottak ki. Ezek a termek feltehetően Mátyás király törvénytelen fia, az akkor 11 éves Corvin János herceg számára készültek, akit a király ebben az időben emelt trónörökösi rangra. E lakosztály a korszak palotaépítészetének jellegzetes téregyüttes-típusát, a három helyiségből álló appartamentot képviseli. A palota emeleti termei közül ez maradt ránk a legjobb állapotban. A feltárás idején a hegy felőli falai nagyjából félmagasságban álltak, megőrizve a boltozatok indítását is. Az oldalfalak megőrizték az ajtók helyeit, a falakon fennmaradt az eredeti vakolat és meszelés, az omladékból pedig előkerültek az ablakok és ajtók keretkövei. Ezek alapján épült meg a teremsor rekonstrukciója.


A palotából ragyogó kilátás volt a Dunára is, napsütéses nyári idő volt.


Itt már lefelé mentünk a palotából és kerestünk egy nagyon jó vendéglőt, amit sikerült is találni.


Ez a Kovács-kert, itt ettem egy isteni halászlét és ketten Hugival egy erdélyi fatányérost, nyami :)

Képek: sajátok
Szöveg: visegradmuzeum.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése