Fenti fotó: www.mnvh.eu
Sziasztok,
Remélem tetszik majd ez a cikk nektek.
Szép saját képekkel készültem, hogy méltán mutathassam be kis hazánk kulináris remekeit!
Annyira örülök, hogy itt élünk, hogy ilyen finom, zamatos, ízes, finom ételeket és italokat kóstolhatunk itthon Magyarországon....hány meg hány ország irigyelné meg ezt a gasztrónomiai színességet és minőséget, mint a magyar...ez is jusson eszetekbe, amikor éppen külföldi munkáról gondolkodtok - mert pár ismerősömtől ezt hallom, hogy irány külföld... - de hát azt jól meg kell gondolni több oldalról is.
Szóval 3 napos belépünk volt Hugival és egyik nap a vásár előtt jó ötletként kimentünk sétálni a Városligetbe, mert ha jobban belegondolsz alig vagyunk kint - úgy értem a szabadban, a zöldben, mert melózunk, aztán edzés vagy mozi vagy pub, de ez mind zárt hely, nem a természet...
Más okból is jó ötlet egy séta, mert pl ilyen jópofa dolgokat láthat az ember :-)
Kiskutya hátán lufi..felirat: Original GPS :-)
Szomorú pónikát feltöltötte Hugi egy kis simivel :-)
Gondoltam eldicsekszem a jó kis magyaros pólómmal :-)
A séta után irány a Millenáris és még épphogy csak beléptünk a parkba, mit látunk...birodalmi katonák a Star Warsból...
Szépen sütött a nap a Millenárison, mi már izgatottan vártuk a magyar finomságokat.
A neten az alábbi érdekes cikket olvastuk:
Harmadik alkalommal tartják meg a Magyar Kézműves Ízek Vásárát, ahol egy helyen, régiók szerinti kategóriákra osztva végig lehet majd kóstolni a magyar konyha remekeit a Nyugat-Dunántúltól egészen Erdélyig.
Egy éves lett a Kézműves Magyar Ízek Vására kezdeményezés, amely eddig közel 130 magyar termelőnek adott lehetőséget, hogy megismertesse magát a magyar vásárlókkal. Március 9-11. között újra benépesedik a budapesti Millenáris B épülete, ahol a több mint 5 000 ízt most nem ízkategóriánként, hanem Magyarország és a határon túli magyar régiók szerint csoportosítják: Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Észak-Alföld, Nyugat-Dunántúl, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és a Felvidék. A vásárlók így együtt kóstolhatják például a bükki kézműves sajtot a szilvásváradi füstölt pisztránggal.
A vásár tapasztalatai megmutatták: a fogyasztók szeretik tudni, hogy pontosan kitől származik, mit tartalmaz és hogyan készül a megvett áru. A szervezők szerint a vásárnak az a különlegessége, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot hoz létre a termelők és a fogyasztók között. A rendezvények forgalma mindemellett eléri egy közepes szupermarket napi forgalmát is: a háromnapos vásárokon ugyanis átlagosan napi 25 millió forintért vásároltak száz százalékban magyar termékeket.
„Megvalósultak a kitűzött céljaink, hiszen a magyar termelők úgy tudnak részt venni ezen a vásáron, hogy ezért semmilyen részvételi díjat vagy standpénzt nem kell fizetniük, ugyanakkor komoly bevételhez és vásárlói bázishoz jutnak. Nem állunk meg itt, már a regionális üzleteink koncepcióján dolgozunk” – jelentette ki Pap Krisztián, a szervező cég vezetője. http://www.mnvh.euSzerintem ez nagyon jó kezdeményezés, hogy az igazi, házi készítésű termékeket reklámozzák és én is ezt teszem a blogommal és nem a nagyipari e betűs műkajákat marketingelni. Kicsit tudatosabb szintre kell vinni az étezést is, hogy mit eszünk...mert azzá válunk...amit eszünk.
Első látásra megismertük ezt a finom, házi gyümölcs söröket ( szilva, meggy) árusító standot - őket már a Vajdahunyadvárban is láttuk tavaly nyáron. Adri is nagyon szerette főleg a meggyeset.
Weboldaluk: http://serfozde.uw.hu/rolunk.html
Itt Kárpátalja ízeit csodálhattuk és persze kóstolhattuk meg!
Kedvesen fogadott minket Tüzes Pál, akinek biogazdasága van Batáron.
Megkóstoltuk az isteni finom áfonyaszörpjét és lekvárjait.
Mivel tudtam, hogy Gabi - tesóm barátnője - Beregszászi megkérdeztem a képen lévő Anitát, hogy ismeri-e őt és igen ismerte, kicsi a világ :-))
Tüzes PÁL Úrral miután megvettem ezt a csodát...
Mézes áfonyás pálinkát..hát gyerekek ha ittatok már zamatos, finom pálinkát..na ez az!
Megvettük :-) .. utolsó üveg volt! És vettünk még áfonya szörpöt is!
Cikk Tüzes Pálról: http://karpatinfo.net/gazdasag/2007/10/25/egy-rendhagyo-sikertortenet-8211-biolekvar-karpatokbol
Weboldaluk: http://www.aldos.hu/hu/web-aruhaz/termekek
Itt csak kóstoltunk, de ez is nagyon egyedi volt: Csipkebogyó bor és szörp!
A bor kissé édes, de érdemes megízlelni.
Weboldaluk: http://www.csipkebor.hu/
Mint a bevezető cikk is említette, nagy sikert aratott a vásár.
Folyamatosan voltak programok, koncertek is a színpadon. Mi a Balkán Fanatikot hallgattuk meg.
Voltak nagyon barátságos és kedves kereskedők, akik még élettörténetüket is megosztották velünk. Igen jól elbeszélgettünk Dedák Pállal és nejével a Jona-Drink Kft képviselőivel.
Ők csinálják ezeket a nagyon finom, ízletes és szigorúan E betűk nélküli igazi gyümölcsleveket és rájuk is emlékeztünk tavaly nyárról a Vajdahunyadból. Itt hihetetlen módon pult alól is megkínáltak minket házi körtével és barackkal...na nem a gyümilé verzióval :-) Teljes gyümölcsnapot tartottunk :-) Teljesen mással foglalkoztak még, de egyszer jött egy ötlet és megvalósitották - ezt ajánlom mindenkinek!
Saját Jona Drinkjeink a konyhában!
Weboldaluk: http://www.jonadrink.hu/
Bemutatnám a mindig msoolygós, barátságos Lászlót, aki szintén jó humorral és szakértelemmel kínálta isteni finom mangalica és borókás szalonnáját, szürkemarha kolbászukat és szalámijukat. Mindegyikből kóstoltunk is, vettünk szalonnát és szalámit is. És utólag is köszönjük azt az érdekes zöldszinű krimi konyakot - igazi élmény volt! Azóta is itt van a számban az íze és a szalonnának is, még jó, hogy abból még van a hűtőben :-))
Weboldaluk: http://cimeres.com/
A Torockoszentgyörgyi erdélyi sajtok páratlanok voltak, itt vagy 5 fajta sajtot ettünk és persze vettünk is...
a legjobb füstölt sajtból!
Feltétlen említést kell tenni két nagyon aranyos emberről akik szintén megosztották velünk életük egy szeletét: Zsuzsáról és Rezsőről. Az ő történetük a tipikus példa arra, hogy elszántsággal és hittel bármilyen álom megvalósitható! Budapestről költöztek le 2007-ben Lajosmizsére és alapos 8 hónapos tanulás után megtanulták a sajtkészítés minden csínját-bínját és belefogtak a tanyasi sajtkészítésbe, mely azóta is igen sikeres. Épitőiparból és a ruhakészítőiparból jöttek le a tanyára, melynek kezdete egy álom volt és melyet tudatosan kezdtek tervezni, felépíteni míg szépen lassan meglett a tanya, az állatok és minden és mindenki. Hiába nagy igazság van A titok és az Éld az életed c. könyvekben. Bármi elérhető, amit igazán akarunk és HA FŐLEG követjük az álmainkat, megérzéseinket! Sok sikert, gratulálok!
Az általuk készített sajtok választéka..részlet..., jó párat kóstoltunk.
Ami nekünk Hugival nagyon ízlett az a hagymás és a pritamin paprikás sajt volt.
Ez lenne a hagymás sajt..nagyon pikáns ajánljuk!
Weboldaluk: http://www.hazisajt.hu/
Ilyet még nem ettünk - házi, tönkölybúzából készült szuper egészséges kenyér.
Megvettük, megettük, finom volt - csak nagyon morzsálott :-)
Nagyon zamatos, állati finom lekvárjaik voltak.
Vettünk rumos-füszeres meggyet és sima meggyet is, de finom volt a szeder lekvár is.
Weboldaluk: http://fruitdebereg.hu/fdb_lekvarok_natur-baracklekvar.htm
Ime a végeredmény részben :-) Hmm mit is látunk a képen :-)
Balról fentről összevissza :-)...
... tehénsajt, fokhagymás sajtkrém, vizibivaly pástétom, áfonya szörp, szarvas szalámi, pritaminpaprikás sajt, csipkebogyó tea, homoktővis bogyók, érlelt torockói sajt és keserű csokikocka.
Mindenkinek ajánlom menjen ki a következő ilyen vásárra, megéri!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése