2009. október 26., hétfő

AUGUSZTUS 8, Rudolf Steiner iskola

AUGUSZTUS 8, RUDOLF STEINER ISKOLA
(Ezer köszönet az alábbi - általam rövidített - szövegért Szilvinek, mivel ezt ő írta, úgyhogy copyright Csabi familyé, thank you :-), viszont a képeket én csináltam! :-)

Elmentunk megnezni Bence leendo sulijat. Steiner iskolarol van szo, ami otthon Waldorf neven fut. Az egesz filozofiaja messzemenokig kulonbozik az altalanos iskolarendszertol.Lackoval es Tibivel csak amuldoztunk, elso nekifutasra ugy ereztuk magunkat, mint a meseben. Negyszogletu kerek erdo, madarfutty, beke, nyugalom, harmonia, ugyanakkor volt a levegoben valami vidam felszabadultsag is. Tibi kesobb egy nyari taborhoz hasonlitotta - ami akar 14 even at tarthat, ovitol a kozepsuli vegeig :)



Meghallgattunk egy tanitonenit es egy fiatal tanarbacsit a tanmenetrol, megtekintettuk az osztalytermeket, s a vegen egyetertettunk, hogy fantasztikus az egesz ugy, ahogy van.Lenyugozo a tanmenet egesz ovis kortol a kozepiskolaig, az osztalytermek kialakitasa (organikus epiteszet), a felszereltsege, mint pl. a fabol keszult padok, asztalok, szekek, a fa szorzotabla, munkaasztalok, ahol peldaul a matekorakon nemcsak megtanuljak a gyerekek a muveleteket, de mindjart meg is nezik, hogy tudjak mukodtetni a gyakorlatban, stb.



Az ovisok orarendje is tetszetos: van benne reggeli sutes (pl. muffin), amit aztan ok maguk meg is tizoraiznak, erdei seta-ora es kerteszkedes, amikoris szemugyre vetelezik a termeszetet, kezmuves/kezugyesseg fejleszto ora: festes, rajzolas, modellezes: ahol kulonbozo jatekokat maguk keszitenek el (pl. kislovat, aminek a farka konnyu fonalbol van, hogy egy szeles napon megvizslassak a szel erejet), mesehallgatas (nagyon fontos es kepzeletfejleszto), enekek, mozgasok, pl. euritmia (az emberben kifejezodo muveszet).



Milyen erdekes, sokaktol hallottam mar: ezek a tipusu iskolak nem az eletre nevelnek!AHA!Eloszor is: felneveli az Embergyereket a Nagybetus Eletre a "rendes" iskola (azert valljuk be, keves helyen tanitanak meg arra, hogy tudjunk es szeressunk is tanulni). Sokat lehetne irni Steinerrol es a filozofiajarol.. Aki pedig azt hiszi, hogy a Steiner iskolaban a gyerekek nem csinalnak semmit, az kb. annyira lehet errol kepben, mint aki szerint pl. a meditalas arrol szol, hogy mindenfele nyakatekert pozban kell hosszu ideig "vergodni". Ezert annal tobbrol van szo mindket esetben :))



Nekem ez nagyon tetszett, ez a fenti képen látható környezet! A gyerekek hosszú évekig a természet lágy ölén tanulnak az erdőben, ez tényleg fantasztikus! Ez már Tibi megjegyzése volt :-)

1 megjegyzés: