2012. február 14., kedd

Bálint Nap



Sziasztok,

Valaki Valentin valaki Bálint Napként ünnepli ezt a napot. Mi is megajándékoztuk egymást, de a legfőbb, hogy szeretjük egymást Hugival! :))))))

Ki tudja mi a mai naphoz füzödő legenda ?

Ime:

Szent Bálint napján (Február 14-én) tartják főleg az angolszász orzságokban a Bálint-nap ünnepét, amely nálunk az angol név közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

A szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a a XIV. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtön vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.
Forrás: wikipedia

Ha valaki tud más legendát vagy helyesbíteni akar, hajrá - hehe lehet bejelntkezik tesóm a nagy Kutató :) A megjegyzés rovat szabad :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése