2011. május 26., csütörtök

Májustól kortárs vízi szobrok a Városligetben

Tizennégy uniós ország huszonhat alkotójának vízi szobrai lesznek láthatók a Szépművészeti Múzeum által rendezett Art on Lake - Művészet a tavon című víziszobor-kiállítás keretében május végétől a megújult Városligeti-tavon a magyar EU-elnökség kiemelt kulturális programjaként.





Az Art on Lake igazi uniós projekt: az EU 14 országából érkeznek neves alkotók munkái a Városligeti-tóra, amely felújítása után ezzel a rendezvénnyel mutatkozik be ismét a látogatók előtt, akik körbe is csónakázhatják majd a vízi szobrokat - emelte ki a főigazgató.

A kiállítás rendezője, Jerger Krisztina művészettörténész emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt, a millennium tiszteletére már volt szoborkiállítás a tavon, akkor azonban csak magyar művészek munkáiból válogattak. "Most a hároméves nemzetközi projekt során a Szépművészeti Múzeum profi csapata állt mögöttünk" - tette hozzá.




Mint Jerger Krisztina hangsúlyozta: a munkák jelentős része kimondottan a Városligeti-tóra készült. Elsőként Magdalena Abakanowicz Madár című alkotása száll majd le a tó vizére, de a rendező kiemelte többek között Günther Uecker 20 méteres, hajó formájú víz-vitorla szobrát is. Németh Ilona két hatalmas úszó kertet készített, melyeket a rendezők bérbe szeretnének adni gondozásra.


A kurátor hozzáfűzte, a kiállítás ideje alatt a 35 ezer négyzetméteres vízfelületen egy színpadot is felállítanak, amely hazai és európai társművészeti programoknak ad majd otthont.


A május 24. és szeptember 4. között megtekinthető kiállításról a http://www.artonlake.hu/ honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Forrás: kultura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése