2011. március 14., hétfő

2010 október 5, Bronte - Coogee séta

Tulajdonképpen ez a szakasz a teljes sétány a Bondi - Coogee parti sétány egy része.
A teljes szakasz hossza 4 km és minimum 2 óra hosszú, de ez persze sok mindentől függ.

Maga a sétány könnyű terepen megy végig, de útközben sok helyen meg lehet pihenni, fürdeni, napozni. A sétány már az 1930-as évektől létezik és még mindig Sydney keleti részének rejtett ékköveihez tartozik, melyet főleg a helyiek használnak.

Szóval az egész sétány Bondi beach-en kezdődik, illetve annak déli részén.

Érdekesség, hogy bár nagy múltja van a fürdőzésnek, de egészen 1902-ig a tengerben való fürdőzés törvénytelennek minősült...sőt még az 1960-as években is szalagokkal felfegyverzett hivatalnokok járkáltak Bondi parton és a part elhagyására szólították fel azokat a hölgyeket akiknek a bikinijük oldalsó mérete nem haladta meg a 4 inchet ( kb. 10 cm ) ....hát ezt megnéztem volna, érdekes meló lehetett :-))


Bronte beach, hatalmas hullámokkal...szép nagy park van itt sok barbecue sütővel, igen itt a szabadban sütheted a húst, ez a legnagyobb aussie szabadidős program!
Van itt kisvonat gyerekeknek, söröző, büfé, szörf klub és medence.


Családi idill Bronte - n...


Útközben Coogee part felé, tavaszi virágok között...


A világ egyik leglátványosabb helyen fekvő még működő temetője, a Waverley temető, ahol sok híres ausztrált temettek el, a hely közvetlen a tengerparti sétány mellett található.


A parti sétány táblájánál a rekkenő hőségben...

Igen erről jut eszembe, hozzatok sapkát a meleg ellen és ha bekenitek magatokat magas faktorú krémmel, az sem árt :-) Tudjátok Ausztráliában az UV akár 9-es is lehet, mely az európai duplája!


Ez részlet a kimondottan gyerekbarát Clovelly partból, a vicc, hogy a tengervíz még hideg volt, ezért nem is fürödtek felnőttek, nem úgy a kisgyerekek, azok a kemény kis tökmagok! :-)


Ez a szépséges hely a Gordons Bay, itt található a város egyetlen vízalatti természetes, védett vízi világgal rendelkező rezervátuma, sok őshonos növénnyel, itt élő madárral, gyíkkal.
Népszerű snorkelező és búvárkodó helyszín.


És ez lenne a sétány vége: Coogee part, illetve innen még pár órat sétálhatunk egészen Maroubra beach - ig, mely híres szörfös paradicsom, neve egyébként őslakos eredetű, " a mennydörgés helyét" jelenti.


És ezt kellene először megtanulni, hogy nehogy valami tiltott dolgot tegyünk, mielőtt a partra lépnénk, van egy pár :-) Nem fordítom le, a jelek magukért beszélnek :-)

1 megjegyzés: