2010. július 5., hétfő

2010 MÁRCIUS 17, egy kis kultúrmorzsa :-)

Sziasztok,

Hmm, igen nincs mentség, mit mondjak írói válságban voltam :-)))

2010 MÁRCIUS 17

Suli után besétáltam a belvárosba és megnéztem egy nagyon érdekes kiállítást a Városháza alagsorában.


Ez az Unvaulted kiállítás bejárata, március 5 és április 26 között volt megtekinthető.


A bejáratnál Clover Moore polgármester vigyori képe üdvözölte a látogatókat.
Ezzel a gyűjteménnyel mutatják be a a város 160 éves történelmét és ezzel ünneplik meg Városháza újbóli megnyitását is idén. ( 2008 februárjában zárták be és idén lettek készen a 40 millió dolláros felújítással)


A felső termekbe vezető lépcsőházban láthatjuk a szép színes ablakokon, Cook kapitány délceg alakját.


Ez lenne a Városháza belső fő terme.


Ma is pontosan így néz ki a Városháza, Sydney szívében. Itt található a QVB, híres bevásárló központ, a legrégibb templom: a St Andrew katedrális és a kedvenc Woolworth áruházam (aussie nyelven: woolies) és az azonos nevű Townhall station vasútmegálló, ami tulajdonképpen az ausztrál Deák tér :-)

Az 1860-as években ezen a helyen temető volt, de mivel ez a hely központi, jó helyszínnek számított, a helyi tanács javaslatára, exhumálták az itteni sírokat és átszállították a koporsókat a Church of England temetőjébe.

Végül 1868-ban Alfréd, edinburghi herceg elhelyezte az alapító követ, majd jó pár évvel később az építkezést 1889-ben fejezték be. Akkoriban a legnagyobb városházának számított a világon. Az épület neo-klasszicista illetve francia birodalmi stílusban épült.


Örültem, hogy elmentem, sok érdekességet láttam, régi fényképeket, bútorokat, tárgyakat és térképeket, maketteket.


A gyűjtemény legrejtélyesebb darabja egy hajtincs, mely feltételezhetően a nagy francia hadvezér, Napóleon fejéről származik!

A hajtincset egy levél rejtette, mely egy viaszpecséttel lezárt borítékban feküdt évekig érintetlenül, melyet egy bizonyos Mrs D. Jamieson nak címeztek, aki a 9 Danube street, Stocksbridge ( azaz Duna utca 9! ) cím alatt lakott Edinburgh-ben.

A levél szövege kinagyítva látható, olvasható...nagyjából :-)

A levél 1840 márciusában íródott...


Ez lenne Bonaparte hajtincse...amúgy erről a magyar oldalakon is lehetett olvasni...


Ezek a kulcsok is nagyon érdekesek:
Sydney városának kulcsai, 2000-ből, ezüst

Ezek a kulcsok a legnagyobb tiszteletnek örvendnek, a legnagyobb megtiszteltetés, amit Sydney város adhat egyénnek vagy egy csapatnak, hogy elismerje erőfeszítéseiket, eredményeiket, melyet a polgármester ad át ünnepélyes keretek közt.

A hagyomány a középkorba nyúlik vissza, amikor is a városok fallal voltak körülvéve és ezekkel a kulcsokkal tudták kinyitni a városba vezető kapukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése