2013. június 10., hétfő

Jönnek a nyomtatható élelmiszerek... no comment...



Hová megy az emberiség, merre tartunk...és mi jöhet még ????...
A lenti cikket ma olvastam, szerintem amellett hasznosnak is tűnhet a Föld egyes helyein, azért ijesztő is egyben...szerintem legalábbis...

Ez már tényleg olyan, mintha egy tudományos-fantasztikus regénybe csöppentünk volna,pedig igen komolyan dolgoznak az élelmiszer-nyomtatáson.


Egy amerikai gépészmérnök, Anjan Contractor a 3D-s nyomtatásra specializálódott. Különös vízióval állt elő: véleménye szerint a jövő konyhájában már alapvető „főzőeszköz” lesz a 3D-s nyomtató, amely különféle por állagú összetevőkből (no meg olajból és vízből) fogyasztható ételeket gyárt majd.


Az élelmiszerporok a tintasugaras nyomtatók patronjaira hasonlító patronokban kapnának helyet, és a különféle ételek előállításához csak patront kellene cserélni. Nem lenne élelmiszerhulladék, hiszen az ilyen porok nem romlandóak, akár éveken keresztül is tárolhatók.


Az ötletet egyébként a NASA is támogatja (komoly pénzekkel), igaz, az űrkutatási hivatal elsősorban az űrhajósok étkezését próbálná ilyen módon megoldani. Contractor most a 3D-s nyomtatott pizza előállításán dolgozik, lévén ez egy réteges étel: először a tésztaalapot nyomtatná ki, erre jönne a szósz, majd a húspótló fehérje. 

Ha beválik, a 3D-s ételnyomtatás persze „földi” célokra is bevethető lesz, már most kérdéses ugyanis, hogyan birkózik majd meg az emberiség az egyre növekvő népesség és az éhínség problémájával. A por alakú ételek könnyen szállíthatók, bárhol előállíthatók és minden fontos összetevőt tartalmazhatnak, és például a fehérjéket akár rovarokból is ki lehetne nyerni. Ha pedig ez valakit elborzasztana, az gondoljon arra, hogy a jelenlegi húsevési szokások hosszú távon.

Forrás: Élelmiszer Online 


Várom a megjegyzés rovatba, Ti mit gondoltok erről ?

Tibi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése