2012. szeptember 13., csütörtök

Megvaaan!! - Branzino a hal neve :-)

Ollé, szuper jó hír!! Tesómnak, Robinak és Kingának is köszönhetően, meg van a rejtély :-)
A hal neve nem bronzino, hanem branzino!

Köszi szépen Nektek, mert így már találtam róla infot, melyet most közlök is:

Branzino (tengeri sügér)
Sósvízi hal, amely annyira népszerű lett, hogy már régen nem halásszák, hanem tenyésztik. Az ínyencek az egészben is kapható halakat egészben is használják fel. Így egyrészt jobb (különlegesebb, egyedibb) ízeket hozhatunk létre az elkészítésük során, másrészt a tálalt étel is nagyobb élményt nyújt, ha a hal egészben marad. Kiválóan finom húsú, 0.5-1 m hosszúságú, 10 kg-ig terjedő súlyú tengeri hal. Ma is a legjobb húsú, legnemesebb tengeri halnak tartják. Roston v. olajban sütve kedvelik.

 
Az adriaparti olasz halpiacokon branzino név alatt szerepel, a tirréni partokon pedig spigola a neve, kiválóan finom húsáról már az ókorban is jól ismerték. Hazája a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán. Színe szép ezüstszürke, amely hátán kékesbe, a hasán pedig fehéresbe csap át. Igen falánk, s ezért könnyen megy horogra, de kifogni azért nem könnyű és igen próbára teszi a horgász ügyességét. Az Adriában szigonnyal is fogják. A legértékesebb tengeri halak közé tartozik.
Erről a finom húsú halról Garády Viktor, a néhai fiumei halászati biológiai állomás volt igazgatója, a következőket írja („A Tenger”,1929):

„A nápolyi „Museo Nazionale”-ban őrzött ama két halas falitábla nézésében gyönyörködtem legelőször, amit a Vezúv kiröpített hamuja mentett meg az utókor részére. Az úgynevezett „Casa del Fauno”-ban akadtak reá. A két falitáblán a legszembeötlőbb hal a hatalmas méretű falánksügér (Labrax lupus Cuv.), a régi rómaiak Lupus nevű hala. Abbazia üdülő magyar vendégei bizonyosan élvezték is hófehér, finom húsát. A rómaiak nagyrabecsülték ezt a halat, különösen pedig azokat a példányokat, amelyek felúsztak egész Rómáig a Tiberis két hídja között, s a Cloaca Maxima torkolatánál halászták. Azt állították róla, hogy a szennyes víz piszkát habzsoló Lupus húsa sokkal puhább és fehérebb. Ezért is nevezték el azokat gyapjas farkasoknak (Lupi lanati). Plinius meg is mondja az okát: Luporum laudatissimi, qui vacantur lanati a candore, mollitiemque carnis. (Plinius L. IX. c. 54.). Az ókorbeli görögök is bolondjai voltak ennek a halnak. Sőt e tekintetben a rómaiakon is túltettek. Oly merészek voltak, hogy elnevezték „Isten szülöttje”-nek.”

Kép: saját

Forrás:
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/2262.html
http://hu.metapedia.org/wiki/Branzino

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése