2010. október 7., csütörtök

2010 június 13, kirándulás Barrenjoey félszigetre


A kalapácsfejű, Barrenjoey félsziget még 10 ezer évvel ezelőtt vált le a szárazföldtől, nagymértékű tengerszint emelkedés következtében.

A félszigeten található a híres Palm beach, becenevén "Palmy", hosszú, csodás, homokos partszakasz, 41 km-re északra fekszik a belvárostól.

Ide csak autóval vagy hosszú buszozással lehet kijutni, vonat nincs.
A mai túrát is Ricsi vezette autóilag :-)


Ez lenne Palmy :-), fent jobb sarokban már látható a világítótorony.


Figyelmeztető tábla, fent nincsen wc és víz sem, alaposak a helyiek, a séta kb 20 perc, illetve attól függ hány képet csinálsz útközben :-)


A túrázó Hármas: Ricsi, Júli, Tibi :-)


Rejtélyes Fangorn erdő :-)


A közel 20 méter magas világítótorony 113 méter magasan fekszik egy kis dombon, a fényét 19 tengeri mérföldről is látni, ami kb. 35 szárazföldi km, hogy értsük :-)

A tornyot egy kis kirándulással egy kilométer hosszú kanyargó ösvényen érhetjük el.


A hivatalos világítótorony 1868-ban kezdte meg működését, mely 2 fából készült toronyból állt, ezek voltak a Stewart tornyok.

A jelenlegi tornyot 1880-81 között építették meg a helyi homokkőből. Az eredeti fény a toronyban kerozinnal működő, állandóan égő, piros színű volt, majd 1932-ben kicserélték automatán működő villogó fehér fényre.

1972-ben lett teljesen elektronikusan vezérelt, tartalék generátorral ellátva.


1788, március 2-án nevezte el a félszigetet "Barrenjuee"-nek, ami kis kengurut vagy wallabyt jelent. Mellesleg a fenti kép nagyon hasonlít a thaiföldi partra, ahol az azonos című filmet is forgatták :-)

A félsziget a Hawkesbury folyó torkolata előtt fekszik, alapanyaga homokkő.

1843-ban vámházat építettek ide, mivel a félsziget képezte a bejáratot Broken Bay-be és Pittwater öbölbe, melyet Sydney hátsó bejáratának is neveztek a csempészek.

A fenti két öböl biztonságos pihenőhelyet biztosított még viharok idején is hajóknak, melyek rendszeresen szenet szállítottak Newcastle-ből illetve jó néhány élelmiszer szállító bárkának, melyek a Hawkesbury folyón csorogtak le és itt pihentek meg, mielőtt folytatták volna a 14 km-es útjukat Sydney felé.


Júli és a homokkő :-), Júli geológiát tanult, ő aztán szereti a köveket :-)


Naplemente sorozat: Barrenjoey Sunset...

1 megjegyzés: